Vopsirea in camp electostatic versus vopsirea lichida – principalele avantaje

Vopsirea in camp electrostatic versus vopsirea lichida – principalele avantaje

2018-11-09

Vopsirea in camp electrostatic este un procedeu a carui utilizare este in crestere in domeniul constructiilor, in raport cu vopsirea conventionala, cresterea anuala a acestei piete fiind estimata la aproximativ 6%/an la nivel global. Potrivit unui raport realizat de compania americana de cercetare si consultanta de piata, Grand View Research, cota de piata a vopsirii in camp electrostatic ar putea atinge, pana in 2020, un nivel de 12,48 miliarde de dolari.

Exista numeroase avantaje ale vopsirii de acest tip in raport cu vopsirea conventionala, dintre care se disting rezistenta superioara la factorii de mediu (actiunea razelor UV sau caldura) si cei externi (coroziune, impact, abraziune sau factori chimici). De asemenea, vopsirea in camp electrostatic poate fi aplicata la articole subtiri sau cu forme complicate, poate fi realizata automat pentru rate de productie ridicate si este mai ieftina decat vopsirea lichida. O grosime de film cuprins intre 35 si 125µ poate fi obtinuta printr-o singura aplicare, iar la vopsirea de acest tip nu este necesara preincalzirea piesei. Un alt avantaj deosebit consta in faptul ca emisiile de compusi organici volatili (COV) sunt net reduse prin vopsire electrostatica, gradul de protectie al mediului inconjurator fiind, astfel, superior. Si totusi, in comparatie cu vopsirea conventionala, rata de invelire este mai inceata. In acord cu tendintele internationale, cererea pentru acest tip de vopsire este, insa, in crestere si pe piata din Romania. In cadrul MCA folosim de exemplu acest procedeu pentru personalizarea rulourilor, carora le vopsim in acest stil casetele si ghidajele din aluminiu.

Vopsirea lichida este, de asemenea, un tip de vopsire care a inceput sa fie tot mai des utilizata si pe piata din Romania. Aceasta este o metoda de vopsire cu vopsea lichida pe baza de solvent sau pe baza de apa, fara obligativitatea utilizarii unui cuptor de polimerizare, de unde si costurile sale mai mici. Desi este asemanatoare cu vopsirea conventionala, in cadrul acestui tip de vopsire vopseaua se aplica prin pulverizare cu un pistol cu aer sub presiune. Astfel, echipamentul de vopsire se transporta usor, procedura fiind definita prin mobilitate. De asemenea, atat timpul de aplicare, cat si pierderile de vopsea sunt mult mai mici. Pentru functionarea sa optima, pistolul de vopsire se foloseste de energia aerului prin controlul acestuia, de presiunea fluidului si de dinamica miscarii pentru o acoperire uniforma. In acest mod, acest tip de aplicatoare se folosesc de aer pentru a puveriza vopseaua, iar cele mai numeroase dintre acestea urtilizeaza gazul comprimat pentru a atomiza si pentru a directiona particulele de vopsea. Prima utilizare a acestui tip de dispozitiv de vopsire dateaza de la inceputul anilor 1880 cand a fost utilizat la constructia caii ferate din sudul Pacificului - Southern Pacific Railway. Astazi, se foloseste la scara larga, iar in cadrul MCA utilizam, de asemenea vopsirea lichida, pentru personalizarea rulourilor. Componentele ce pot fi vopsite lichid sunt casetele rulourilor, ghidajele din PVC si lamelele din aluminiu.

MCA utilizeaza ambele tipuri de vopsire pentru ca rezultatele finale sa fie cat mai bune, iar produsele livrate să aiba o calitate superioara.