Pe urmele Daciei. MCA se extinde in Franta si Magreb

Pe urmele Daciei. MCA se extinde in Franta si Magreb

2012-11-17

Costi Popa, Casamea.ro

Oleg Cojocaru, Incomemagazine.ro

Ciprian Oprea, CEO MCA Grup, patronul celui mai mare producator de usi sectionate (de garaj si hale) din Europa de Sud-Est, spera sa compenseze scaderea cererii de pe piata interna la care se asteapta in 2013, prin impulsionarea exporturilor romanesti in Europa Occidentala si chiar in Africa francofona.

Compania lucreaza deja cu circa 30 de distribuitori in Franţa, aceasta fiind zona de export in care MCA a bugetat cele mai mari investiţii. Producatorul roman are in plan sa fie reprezentat de cate un distribuitor in fiecare oraş important din Franţa, intrucat aici se afla cea mai mare piaţa pentru uşi de garaj din Europa, cu 30% peste cea germana.

„...Prelungirea crizei economice din ultimii ani reprezinta pentru producatorii serioşi din Sud-Estul Europei o oportunitate de a intra pe pieţe din Vest, altadata inabordabile. Recesiunea economica a generat pe pieţele din marile state europene o creştere a nevoii de produse de calitate, dar cu preţuri bune”, a declarta Ciprian Oprea, directorul general al MCA.

Scadere de 20% a pieţei romaneşti

Pentru finele anului curent, MCA se aşteapta la afaceri de 9 mil. euro, din care 1,4 mil. euro vor fi exporturi. Totodata, 2013 va fi un an greu pentru piaţa romaneasca a uşilor de garaj, care ar putea sa inregistreze o scadere de 20%. “Pentru uşi de garaj şi rulouri anul viitor o sa fie anul de graţie, vom vedea cine ramane şi cine iese. Cred ca va fi un an slab, daca luam in calcul numarul redus de proiecte imobiliare aflate in stadii avansate de construcţie”, precizeaza Oprea.

Astfel, strategia MCA este de a ţinti nu neaparat o creştere, cat mai ales o consolidare a businessului in 2013, la afaceri de 10 milioane de euro. În 2013 compania va insista pe exporturi şi intenţioneaza sa atinga o pondere a afacerilor cu alte ţari de 30% in 2013. În prezent, 10% din producţia MCA merge la export.

Extindere in Africa francofona

Producatorul roman a fost singura companie romaneasca la targul Equip Baie Paris, organizat o data la doi ani si la care se asteapta 22.000 de vizitatori. „Participarea noastra la acest targ are ca scop şi atacarea de noi pieţe. Cererile sunt in creştere, chiar in aceasta perioada am incheiat primul contract in Nigeria”, a declarat Oprea.

Piaţa uşilor secţionale s-a ridicat anul trecut, in Romania, la 12 milioane de euro, iar cea a rulourilor, la 10 milioane de euro.

MCA Grup a realizt in 2011 o cifra de afaceri de 8,2 milioane de euro, iar in acest an producatorul tinteste vanzari de 10 milioane de euro.

Compania are 120 de angajati si o capacitate de productie de 10.000 unitatui/an. Producatorul lucreaza cu peste 1.000 de distribuitori si exporta in opt state europene.