Copertinele asigura o economisire a energiei folosite pentru racirea aerului de pana la 48%

Copertinele si rulourile asigura o economisire a energiei pentru racirea aerului de pana la 48%

2015-02-08

Tot mai multi oameni realizeaza ca o mare parte din caldura generata in interior pe timp de vara se datoreaza razelor solare ce patrund prin usi transparente si ferestre. Energia folosita pentru racirea incaperilor pe timp de vara poate fi economisita cu ajutorul solutiilor de umbrire. Copertinele, rulourile si umbrarele sunt apreciate pentru ca ofera o izolare termica eficienta si sanatoasa.

Studiile au demonstarat ca sub protectia unei copertine, temperaturile pot fi cu 9 gr C mai scazute comparativ cu restul atmosferei din zona.

„Caldura generata in interiorul incaperilor este datorata patrunderii razelor de soare, acesta fiind motivul principal pentru care cladirile au nevoie de aparate de aer conditionat. Umbrirea ferestrelor cu copertine impiedica razele solare sa ajunga in interior. In unele zone climatice se poate economisi energia electrica necesara racirii aerului in proportie de 20% -25% si asta doar folosind o solutie de umbrire precum copertine sau rulouri”.

John Carmody, Director al Centrului pentru Cercetari in domeniul Cladirilor Sustenabile, de la Universitatea Minnesota

Un studiu realizat de Asociatia Profesionala a Producatorilor de Solutii de Umbrire (PAMA) demonstreaza eficienta copertinelor si jaluzelelor exterioare in reducerea costurilor cu aerul conditionat, analizand situatii constructive din 50 de orase.

Din analiza datelor, reiese ca intr-un an calduros, copertinele pot reduce costurile anuale generate de folosirea sistemelor de racire a aerului cu 32%-48% comparativ cu case ale caror ferestre sunt complet neumbrite. Cantitatea de energie efectiv economisita variaza in functie de numarul de ferestre, tipul de geam, orientarea si climatul regiunii. Se pot economisi pana la 200$ pe an, potrivit studiului.

In plus, alte studii au concluzionat ca atunci cand persoanele isi petrec timp in aer liber, la o terasa sau in curtea proprie, utilizarea solutiilor de umbrire de calitate, realizate din materiale testate, cu protectie contra razelor UV, scade riscul de cancer al pielii cu 80%.