Ziarul Financiar: Producatorul de usi de garaj MCA: Anul acesta a fost ciudat

Ziarul Financiar: Producatorul de usi de garaj MCA: Anul acesta a fost unul ciudat

2012-11-16

Andreea Neferu, Ziarul Financiar

Ciprian Oprea, acţionar majoritar şi director general al grupului MCA, specializat in producţia şi comercializarea uşilor de garaj, spune ca 2012 a fost un an atipic, diferit inclusiv faţa de anii anteriori crizei.

"Anul 2012 a fost un an ciudat, care nu s-a conformat niciunei previziuni. Aveam un grafic de sezonalitate care in general an de an se respecta. În 2012 insa lucrurile au stat diferit: inceputul de an pentru noi a fost foarte bun, dupa care la mijlocul anului vanzarile au luat-o in jos, urmate de o revenire, şi tot aşa, dupa modelul dinţilor de fierastrau. Totul este incert", spune Ciprian Oprea.

În acest context, grupul MCA şi-a revizuit in uşoara scadere estimarile privind cifra de afaceri pe 2012, de la 10 milioane de euro la 9 milioane de euro, din care 1,3-1,4 milioane de euro vor fi exporturi. Anul trecut businessul s-a ridicat la 8,2 milioane de euro, din care 10% au fost livrari pe pieţele externe.

"Aşteptarile de la inceputul anului aratau foarte frumos, lucrurile s-au schimbat insa pe parcurs. Daca nu erau exporturile, probabil eram in scadere faţa de anul trecut. Ne-am concentrat eforturile pe exporturi, pentru ca cu cat stai pe mai multe picioare, cu atat e mai mare şansa ca daca unul pica, sa ramai cu celelalte", spune Oprea.

Tocmai pentru a-şi creşte şansele pe pieţele externe, compania a ales sa participe şi la targuri de profil, ultimul avand loc la Paris, in Franţa. De altfel, MCA vrea pentru anul viitor afaceri de circa doua milioane de euro in Hexagon, aceasta deve­nind cea mai importanta piaţa de export pentru jucatorul roman.

"Avem speranţe (de la targul de la Paris - n. red.), dar nu neaparat in vanzari efective şi imediate, ci in recunoaşterea noastra ca brand internaţional. Prezenţa noastra in Franţa vrem sa fie una permanenta. De asemenea, targul ne-ar putea oferi deschidere catre Africa francofona", spune Oprea. Reprezentantul companiei afirma ca in 2013 MCA ţinteşte afaceri de 10 milioane de euro, din care 30% ar urma sa fie livrari pe pieţele externe.

"Nu dorim neaparat o creştere mare a cifrei de afaceri, ci mai degraba o consolidare a businessului din punct de vedere financiar, ceea ce inseamna pentru noi, printre altele, sa nu scadem preţurile", explica Oprea.

Compania realizeaza exporturi in prezent catre Belgia, Franţa, Austria, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova şi Italia, iar anul acesta a facut primul pas in Africa, cu un contract de 20.000 de euro in Nigeria.

"Nu ma aştept ca in 2013 piaţa din Romania sa fie spectaculoasa, din contra, ma aştept la o scadere. De altfel, pentru zona de uşi de garaj şi rulouri 2013 va fi un an de graţie. Cred ca va fi mai rau decat in 2012 sau in anii anteriori", apreciaza Oprea.

Piaţa locala a uşilor secţionale s-a ridicat anul trecut la circa 16.000 de unitaţi in volum şi la 12 milioane de euro in valoare, potrivit estimarilor MCA. Pe de alta parte, piaţa de rulouri termice a ajuns la un nivel de 75.000 de unitaţi, echivalentul a circa 10 milioane de euro.

"Daca ne uitam la numarul de autorizaţii de construcţii eliberate anul acesta, piaţa (de uşi de garaj ñ n.red.) e in scadere, daca ne uitam la vanzarile noastre sunt in creştere. Nu aş putea inca face o estimare concreta privind evoluţia pieţei in 2012", a mai spus Oprea.

MCA are 120 de angajaţi şi o unitate de producţie la Jilava, judeţul Ilfov, cu capacitaţi de producţie anuale de 10.000 de uşi de garaj şi 15.000 de de rulouri termice pentru ferestre.